Tekoäly - IT:n rooli mahdollistajana
Huawei Enterprise järjesti marraskuun alussa Tukholmassa Huawei Eco-Connect Nordic 2018 -tapahtuman, joka keräsi paikalle reilut 350 Huawein kumppania ja asiakasta. Huawei brändinä lienee kaikille tuttu mobiilipuolelta, mutta Huawein carrier- ja enterprise liiketoiminta ei välttämättä niinkään. Carrier-puolella Huawei on vakiinnuttanut pysyvän jalansijan niin maailmalla kuin Suomessakin, esimerkkinä yli 500 000 käyttöönotettua tukiasemaa vuonna 2017. Enterprise-puolella Huawei on vielä haastajan roolissa, mutta uskon, että Huawein massiiviset investoinnit niin tuotekehitykseen kuin maaorganisaatioihinkin tulevat kantamaan hedelmää lähitulevaisuudessa. Maailmalla myös Enterprise-liiketoiminta on jo vakiinnuttanut asemansa. Huawei kertoi 2017, että sen Enterprise-asiakkaista 197 löytyy Fortune Global 500 -listalta. Ei lainkaan huono suoritus! Vuonna 2017 Huawein investoinnit tuotekehitykseen olivat reilut 12 Miljardia dollaria, samaa luokkaa Applen ja Microsoftin kanssa. Tiesitkö muuten, että Huaweilla on tuotekehitystä myös mm. Suomessa ja Ruotsissa?
Huawein Eco-Connectissa oli puitteet kohdillaan. Aurinkoinen syksyinen päivä Tukholmassa, tilaisuus kaunissa Grand Hotellissa ja paljon painavaa asiaa, teemana tällä kertaa oli tekoäly eli Artificial Intelligence. Omasta, ammatillisesta näkökulmastani aiheessa kiinnostaa luonnollisesti sen vaikutus IT-infraan. Miten tekoäly on jo muuttanut ja tulee entisestään muuttamaan IT:n työkenttää? Gartnerin johtaja Anthony Mullen avasi aihetta mielenkiintoisella tavalla omassa puheenvuorossaan. Miten tekoäly muuttaa liiketoimintamalleja? Miten eri tavalla eri-ikäiset ihmiset kokevat tekoälyn? Miten IT:n rooli muuttuu tekoälyn yleistymisen myötä? Gartnerin mukaan nykyorganisaatioissa tekoäly nähdään avustavassa roolissa. Vain 11% työntekijöistä näkee "tekoälykollegan" mahdollisena ja 9% kokee, että esimiehenä voi olla tekoälyä hyödyntävä robotti. Diginatiivit Z sukupolven edustajat suhtautuvat 1,8 ja 1,5 kertaa suopeammin ajatukseen tekoälyn hyödyntämisestä myös vaativammissa rooleissa. IT:n rooli tulee mielestäni jatkossa olemaan entistä vahvemmin mahdollistava. Investoinnit IT-infrastruktuuriin ovat olleet laskusuunnassa, mutta samaan aikaan liiketoiminta vaatii entistä parempia ja tehokkaampia alustoja. Tällä hetkellä tekoäly nähdään Gartnerin mukaan ensisijaisesti säästökeinona, mutta vuoteen 2021 mennessä painopisteen uskotaan kääntyvän asiakaskokemuksen parantamisesta ja kustannussäästöistä uuden liikevaihdon generoimiseen. Ja se vaatii myös investointeja IT-infraan. Alustan on oltava kunnossa, jotta sinullakin voi tulevaisuudessa olla tekoälykäs esimies!
Yksi toistuva elementti päivän puheenvuoroissa oli asiakaskokemus. Tämä korostuu etenkin mitä nuorempi ihminen kertoo kokemuksistaan. Z-sukupolven kommunikaatiotapa on täysin toinen mihin esimerkiksi itse olen tottunut. Chattiasiakaspalvelu, botit, virtuaalinen palvelu on jo osittain tätä päivää, etenkin kuluttajabusineksessa. B2B-liiketoiminnassa hyötyjä haetaan etenkin Back officen puolelta. IT:n on oltava mukana vuoropuhelussa liiketoiminnan kanssa, jotta tekoälyyn pohjautuvia palveluita voidaan kehittää saumattomasti. IT-osastolla on mielestäni olennainen rooli paremman asiakaskokemuksen kehittämisessä tekoälyn avulla riippumatta siitä toimiiko yritys B2C- vai B2B -kentässä.
IT:n on osattava hyödyntää uusia teknologioita parhaalla mahdollisella tavalla. Osattava optimoida kapasiteetti ja tiedettävä milloin on paras hyödyntää on-premise -ratkaisuja, milloin pilvestä saadaan paras hyöty ja missä tapauksissa optimaalinen ratkaisu on hybridi. IT-asiantuntijoiden on uudistuttava ja pidettävä huoli, että paras tekninen tietotaito on heidän hyppysissä, samalla kuunnellen liiketoiminnan ajatuksia ja tarpeita. Busineksessa unohdetaan usein uusien teknologioiden riskit IT:n näkökulmasta, kun halutaan vain nähdä uusien sovellusten potentiaali businekselle. IT:n onkin otettava aktiviinen rooli tässä kehityksessä. Haettava tarvittaessa vaihtoehtoinen ratkaisu tai kompromissi, jolla sama lopputulos voidaan saada aikaan turvallisella tavalla niin, että kriittiset palvelut on turvattu eikä liiketoiminnan kehitys pysähdy.
Loppuun haluan vielä lainata tilaisuudessa esiintynyttä, futuristiksi itseään tituleeraavaa kirjailijaa Stefan Hyttforsia:
"Embrace new technologies and make your business better."
Tähän ajatukseen kiteytyy myös se, miksi HardCoreIT on olemassa.
********************************************************************************************
Kirjoittaja on HardCoreIT Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kuljunlahti. Hän on kiinnostunut uusista teknologioista ja haluaa aina ymmärtää, miten niitä voidaan soveltaa olemassa oleviin ympäristöihin ja miten niiden avulla voidaan kehittää liiketoimintaa.
HardCoreIT lähti Huawein kumppaniksi noin vuosi sitten, koska Huawei tarjoaa uudenlaista näkökulmaa perinteisen IT:n tilalle. Esimerkiksi Huawein omat ohjelmistot ja tuotekehitys ja investoinnit mm. tekoälyyn tarjoavat kustannustehokkaan keinon rakentaa modernia liiketoimintaa IT:n avulla.
Tarjoamme yhteistyössä Huawein kanssa yhdelle yhteystietonsa jättäneelle yritykselle back up -arkkitehtuurikartoituksen. Asiantuntijamme tutustuu ympäristöönne ja laatii kartoituksen, josta selviää miten yritys on varautunut ongelmatilanteiden varalle. Kartoituksessa saat ehdotuksen, mihin asioihin kannattaisi jatkossa kiinnittää huomiota. Kartoituksen arvo on 2000 euroa alv0%. Jätä yhteystietosi ja osallistu arvontaan!